Studioverlichting

//Studioverlichting
Studioverlichting 2018-05-15T07:34:35+00:00

Voor een mooie pasfoto heeft u goede, gelijkmatige verlichting nodig. Het is noodzakelijk dat de klant op een natuurlijke wijze wordt gefotografeerd. De ingebouwde flitser van de camera is hiervoor minder geschikt. Niet alleen lijkt de gefotografeerde persoon erg “plat”, het licht is ook te hard en levert snel reflecties op in bijvoorbeeld de bril of op het voorhoofd.

Studioflitser

De oplossing is het gebruiken van een studioflitser. Deze flitsers geven een gespreide verlichting wat er veel natuurlijker uitziet. Een standaard opstelling ziet er uit zoals hiernaast. de flitsers worden naast de camera gepositioneerd en fotograferen de klant schuin van links en schuin van rechts (zgn tangverlichting). Hierdoor wordt de klant gelijkmatig belicht en komen er geen schaduwen rond ogen, bril, neus en in de hals.

Diffuser

Het is noodzakelijk de juiste voorzetstukken te gebruiken, anders is het licht van de studioflitser vrij “hard”. Door gebruik van een diffuser wordt het licht mooi verdeeld. Veelgebruikte diffusers zijn paraplu’s, softboxen en diffuusbollen. Met name deze laatste diffusers zijn voor een pasfotostudio bijzonder geschikt.

Pasfoto achtergrond

Voor een officiële pasfoto is een neutrale achtergrond nodig die wit, lichtgrijs of lichtblauw mag zijn. U heeft meerdere mogelijkheden dit in te vullen in uw pasfotostudio. De eenvoudigste oplossing is het wit of grijs schilderen van de muur. Een mooiere oplossing is een rolgordijn in de kleur grijs.

U kunt ook achtergrondpapier gebruiken met een achtergrond ophangsysteem (bijv. muurbeugels). Zo kunt u ook meerdere kleuren hanteren. Het kan namelijk voor bepaalde buitenlandse documentformaten nodig zijn om een witte achtergrond te hanteren. Een lichtgrijze is dan niet toegestaan. Of u krijgt een klant met heel lichtgrijs of wit haar. Er is dan onvoldoende contrast met een witte achtergrond, dus moet u een grijze gebruiken. Kortom: met een flexibele achtergrond heeft u een flexibele pasfotostudio!

Studioflitser

Voor een pasfotostudio heeft u twee flitsers nodig. Het vermogen hoeft vanwege het relatief kleine oppervlak van de studio niet groot te zijn.

Wel is het belangrijk om een flitser te kiezen die robuust genoeg is voor dagelijks continu gebruik.

De TF-300A flitsers van Falcon Eyes hebben een metalen body en een professionele bajonetaansluiting voor accessoires. Voor gebruik van een diffuusbol is zo’n bajonetaansluiting noodzakelijk.

Bestellen
Falcon Eyes GN150MV Studioflitser met diffuusbol

Diffuusbol

Een diffuusbol is verreweg het handigste type diffuser voor een pasfotostudio:

  • Zeer mooie zachte uitlichting
  • Neemt minder ruimte in dan flitsparaplu of softbox
  • Minder kans dat u of de klant er met uw hoofd tegenaan loopt
  • Grote lichtspreiding, dus als de flitser per ongeluk een beetje wordt verplaatst, is de pasfoto nog steeds goed

De diffuusbol dient gemonteerd te worden op de studioflitser(s).

Bestellen