Tips & Trucs

/Tips & Trucs
Tips & Trucs 2017-08-01T06:19:32+00:00

Hieronder vindt u een selectie van de beste tips en trucs en veelgestelde vragen op het gebied van pasfotografie.

Welke camera?

Welke camera is het beste om te gebruiken bij pasfotografie? Voor IdPhotos Pasfoto Software heeft u wel een camera nodig. In principe kunt u hiervoor iedere camera gebruiken, maar er zijn wel een aantal tips voor de juiste keuze.

Spiegelreflexcamera
Een spiegelreflexcamera is in principe de mooiste keuze. Niet alleen sluiten deze het beste aan bij wat u als fotograaf misschien gewend bent, maar ze hebben een lichtsterke lens, snelle responstijd, aansluitmogelijkheid voor een draadloze flitsontsteking en de mogelijkheid om de camera handmatig in te stellen. Een eenvoudige (goedkope) spiegelreflexcamera is al meer dan voldoende. Met ID Photos Pro kunt u het beste een camera gebruiken die continu met de PC verbonden is met een USB kabel. Het is immers niet handig om steeds het geheugenkaartje uit de camera te halen en dit in de kaartlezer van de PC te stoppen.

Camera software
Canon levert bij hun spiegelreflex camera’s een stukje software (Canon: EOS Utility, gratis bij camera geleverd) waarmee de camera zijn foto’s automatisch in een bepaalde map op de PC kan wegschrijven. Er zijn meer DSLR camera’s in de markt met dit soort software, maar met de software van deze merken hebben we al vaak succesvolle installaties gedaan.

Scan folder: Automatisch uw nieuwste foto in de software!
U kunt ID Photos Pro dan zo instellen dat de software continu in die map kijkt (scan folder functie) en een nieuwe foto automatisch naar voren haalt. U maakt dan een foto en een halve seconde later heeft u die foto op de PC, automatisch ingeladen in de software. Makkelijker kan niet! Een veelgebruikt model is de Canon EOS-1300D. Let op dat als u eerder een EOS-1100D heeft gebruikt en u overstapt op de 1300D (bijvoorbeeld bij een defect), u de EOS-Utility moet updaten naar de nieuwste versie. De 1300D werkt alleen met de nieuwe versie. Bij het updaten blijven uw instellingen gewoon behouden.

Slagschaduw in achtergrond

Slagschaduw op de achtergrond oplossen

Een goedgekeurde pasfoto moet een egale achtergrond hebben, zonder schaduwen.

Als de gefotografeerde persoon een schaduw op de achtergrond werpt, is de eenvoudigste oplossing om de persoon verder van de achtergrond af te zetten (minimaal 50 cm). De schaduw valt dan waarschijnlijk lager, en buiten beeld. U kunt ook proberen de studioverlichting anders te positioneren. Als u met twee studioflitsers werkt, kunt u proberen deze verder uit elkaar te plaatsen zodat het licht meer om de persoon heen valt.

Slave flitser met lamphouder

Slave flitser met lamphouder

Een andere oplossing is het gebruiken van een kleine slave flitser achter de pasfotokruk. Dit is een flitser die automatisch meeflitst op het moment dat hij ander flitslicht “ziet”. Deze slave flitser (rechts afgebeeld) richt u op de achtergrond. Hierdoor wordt de achtergrond belicht en worden schaduwen weggeflitst.

U kunt voor een optimaal resultaat experimenteren met het richten van de slave flitser (omlaag, recht naar achteren of juist omhoog).

Reflectie in bril

Reflecties in brillenglazen voorkomen

Het kan zijn dat studio-of omgevingslicht reflecteert in de bril. Dit is niet toegestaan omdat de ogen goed zichtbaar moeten zijn op de pasfoto.

Een handige snelle oplossing is dan om de klant de pootjes van de bril iets op te laten tillen zodat de hoek van de brillenglazen ten opzichte van de cameralens verandert. De brillenglazen worden dan transparant en er wordt geen verlichting meer in gereflecteerd.

Reflectie / lichte vlek

Voorkomen van lichte vlekken

Bij gebruik van “hard licht” kan het zijn dat er reflecties optreden in gezicht of op sieraden. De oplossing is om verlichting te gebruiken met een diffuser, zoals een softbox of flitsparaplu.

Hierdoor valt het licht indirect op de klant en wordt het licht meer gespreid. Het is is dan natuurlijker en minder afkomstig van één punt: sterke reflectie zijn dan verleden tijd.

Hoe wissel ik het papier/ribbon van mijn DNP printer?

Zo vervangt u het papier/ribbon van uw DNP fotoprinter. Bekijk de onderstaande video’s.

DNP RX1HS

DNP DS620 en Snaplab SL-620

DNP DS820